|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#1 |
|
VIP Lid
|
Jak se žije ...
27. 11. 2007 17:09 - NEW YORK
Zpráva o lidském rozvoji 2007 se ve svém hodnocení kvality života v jednotlivých zemích opírá o takzvaný index lidského rozvoje. Ten je kombinací nejen ekonomických, ale i sociálních ukazatelů, jako je například průměrná délka života, přístup ke vzdělání, rovné příležitosti pro obě pohlaví, přístup k nezávadné pitné vodě, zdravotní péči a podobně. Island se letos poprvé dostal před Norsko, které se v čele žebříčku drželo šest let. Vedle těchto dvou zemí se v první pětici umístily také Austrálie, Kanada a Irsko, které je na tom se svou pátou pozicí nejlépe z Evropské unie. Nejhoršího hodnocení z celé EU dosáhlo se svou 60. pozicí Rumunsko. Spojené státy si oproti minulému roku o čtyři příčky pohoršily a umístily se na 12. příčce. Na druhý konec žebříčku UNDP opět zařadil státy subsaharské Afriky. Nejhůře z poměřovaných zemí dopadla Sierra Leone. Zpráva nezahrnuje kvůli nedostatečným informacím 17 světových zemí, mezi nimi Irák, Afghánistán či Somálsko. 1. Island 2. Norsko 3. Austrálie 4. Kanada 5. Irsko 6. Švédsko 7. Švýcarsko 8. Japonsko 9. Nizozemsko 10. Francie 11. Finsko 12. USA 13. Španělsko 14. Dánsko 15. Rakousko 16. Velká Británie 17. Belgie 18. Lucembursko 19. Nový Zéland 20. Itálie ... 22. Německo 31. Barbados 32. Česká republika 33. Kuvajt 36. Maďarsko 37. Polsko 67. Rusko 70. Brazílie 81. Čína |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Actief Lid
|
A mame to cerny na bilym, ze je tu lepsi zivot
![]() |
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Actief Lid
|
Ja musim osobne za sebe rict, ze moznosti tady a v CR se srovnat nedaji. Denne sleduji zpravy z Cech a mluvi se tam jenom o zdrazovani. Je tu znatelne citit ekonomicka sila, alespon ja to tak citim. Vzdyt v CR uz maji drazsi mleko a maslo...a platy? Radeji nekomentuju..
A je taky pravda, ze kazdy se na to diva ze sveho osobniho pohledu a tam se mohou nazory opravdu rozchazet. Jedno je ale jiste, za 3,5 roku jsem si toho poridila vice nez v CR za 20 let... ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Actief Lid
Nationaliteit:
|
To je i podle člověka. Já mám více možností (myslím sociálních, pracovních) v ČR a hodně peněz jsem nikdy nepotřebovala. A hlavně dobrý pocit mám v ČR. Ten je k nezaplacení. Ale to je pohled nekosmopolitního jednotlivce, takže každému sedí něco jiného, nejlepší je dát na šestý smysl...
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Actief Lid
|
Urcite mas Almo pravdu. Ja taky hodne penez nikdy nepotrebovala, ale poznala jsem nedostatek penez, nikdy jsem si nemohla koupit to, co jsem chtela, vzdycky jsem mela vse na pujcku, ted jsem z toho venku a neskutecne se mi ulevilo. Je ale pravda, ze uz nemam male deti, nejmladsi dceri bude 17, je vlastne sama a je to znat.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
|