|
|
#1 |
|
Nieuw Lid
|
vraceni dani
zdravim vsechny a mam otazku na kterou jsem nenasel odpoved ani na internetu ani od svych skoro fundovanych znamych. Ma pritlelkyne,studentka, byla pracovat v lete tady v Holandsku,vydelala si nejaky ten Euras, kolem 5000 hrubeho,bylo to samozrejme zdaneno, vse legalne,sofi numero bylo, a ted se chci zeptat, zda-li se da zazadat o vraceni alespon casti dani, jestli takova moznost existuje nebo je to scestne, ma nekdo nejake info?
Hledal jsem na netu a zadne poradne informace jsem nenasel, tak jestli by nekdo vedel kde patrat, popr, vlastni zkusenost kdyby byla byl bych rad... A jeste jeden dotazecek, zdravotni pojisteni si clovek v holandsku musi platit vzdy sam nebo ho nekdy nebo vzdycky nebo nikdy hradi zamestnavatel...dekuji moc predem ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Actief Lid
|
Ahoj,
zdravotni pojisteni si hradis vzdycky sam. Zamestnavatel sice odvadi nejake procento z platu, ale zatim mi nikdo nedokazal vysvetlit, k cemu to vlastne je... Co se tyce dani. Nejlepsi reseni je dojit na belasting a vyzadat si osobne formular a snad k tomu dostanes i nejakou tu radu. Belasting ma k dispozici nekolik danovych poradcu, kteri zdarma pomuzou. Staci si domluvit schuzku. Nezapomente ale na financni urad v Cechach. Pri rocnim zuctovani (fyzickych osob predpokladam) se o vydelku v zahranici musite zminit. Kolonka by mela byt na treti strance daneho formulare. Succes! ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Actief Lid
|
Prijem a majetek v CR se priznava jenom, kdyz dosahne nejake hranice, to ti rekne Belastingdienst.Ja jsem takhle priznavala v NL formukare ceske konto, protzoe jsme na nem mela uz vetsi uspory.
Jinak dodavam, ze dle dohody o zamezeni dvojiho zdaneni mezi CR a NL z roku 1976 mas povinnost podavat danove priznani jen v zemi, ve ktere se vyskytujes dele nez 183 dni v roce. My jsme se v breznu prestehovali do CR, ted budeme taky v NL zadat o vraceni casti dani, co jsme platili v 2007 v NL, ale musime pockat do ledna, ted lze podat jen tzv. vorlopige teruggave, ale to neni definitivni. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nieuw Lid
|
ahoj ja sice bydlim v Belgii;mozna je to stejne;ale co se tyce toho zdravotniho pojisteni;plati zamesnavatel jen castecne;jsi pojisteny jen po pracovni dobu;v pripade;ze se ti neco stane v praci a cestou z a do prace.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
Jinak v ramci pojisteni si muzes vybrat urcity balicek, zalezi na tvem zdravotnim stavu a co chces mit kryte. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nieuw Lid
|
tak dekuju za odpovedi, trosku to pomohlo ,akorat z toho pojisteni jsem trochu zmaten, ani muj sef nevi jestli za me plati pojisteni nebo ne, a jeho ucetni je na dovoleny...a ja neplatim pojisteni ani v Cechach a asi ani tady takze dost riskuju a premyslim,jak to vyresit, v holandsku chci byt maximalne do jara...o vanocich jedu domu, tak to tam snad na pojistovne nejak doresim, zpetne doplatim a budu platit u nas...ale asi bych mel platit i tady,co?
|
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
Pokud tu neplanujes zustat dyl nez do jara, pak si plat zdravotni pojisteni v Cechach a jiny platit nemusis. Je to vsechno v ramci EU. Alespon usetris, pac tady je to pojisteni desne drahy. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Nieuw Lid
|
Citaat:
Klarko, prosim Te o radu. Me ted nastala stejna situace, v dubnu jsem se prestehovala do Cech, kde mam od kvetna prace. Dle dohody 76 bych tedy mela zadat o vraceni dani zde v Cechach, protoze jsem tu vice nez 183, tak si me trochu zmatla tim, proc o ne budete vi zadat v Holandsku? Kdyz Vasich 183 je v Cechach. Diky moc, Marie |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Volwaardig Lid
|
Tak jsem se ptala naseho ucetniho...asi je dobre si to pro jistotu overit, ale rekl mi tohle:
Za prve, kdyz cesky obvan pracoval v NL oficialne a taky zdanil prijem, tak muze pozadat o vraceni dani. Ma si pozadat o "T" biljet a na to muze udelat "teruggaaf". Za druhe, kdyz pracuje oficielne a je vedena u zamestnavatele (takze dostava vyplatni pasku a zamestnavatel za ni plati), tak zadne jine pojisteni potreba neni. Samozdrejme, normalni zdravotni, kdyz se ti neco stane, ale to staci z Ceske republiky (nejlepe je mit to EU karticku). Jinak kdyz zamestnavatel odvadi (i kdyz je to jen trochu), tak to oficielne staci. Clovek si k tomu muze priplacet dalsi extra veci, ale nemusi. Zamestnavatel odvadi na "ziektewet". |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nieuw Lid
|
dekuji moc
![]() |
|