|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#1 |
|
Actief Lid
|
Rodicovsky prispevek z CR
Hoi holky,
Jsem maminkou pulrocni holcicky a chtela jsem dat vedet dalsim maminkam nebo tem budoucim ze pokud bydlite v NL ze i tak mate narok na rodicovsky prispevek z CR. To je super ne? Kdyz tady v NL neni materska tak aspon neco :-) |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Actief Lid
|
Mas pravdu MIso.....na rodicovsky prispevek narok mas...i na porodne...ale musi mit jeden s rodicu trvale hlaseny pobyt v cechach.
Muze se o to zazadat i se spozdenim ale dostane se to max 3 mas zpet. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Actief Lid
|
rodicovsky prispevek
A muzu vedet,jak ty penize vzdy obdrzis kazdy mesic?Diky moc.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Actief Lid
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Lid
|
rodicovsky prizpevek v CR
Muzu se zeptat, jestli beres taky "kinderbijslag" tady v NL. Pokud ano, prislo by mi to trochu blby brat penize z obou stran.
Moje deti jsou sice v Cechach nahlaseny, ale veskery zdravotni pojisteni, pridavky na deti a tak bereme jenom tady. Prijde mi to logicke, protoze zijeme tady... |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
![]()
|
|
|
|
|
#8 | |
|
VIP Lid
|
Citaat:
Ale rodicovsky prispevek, o kterem je tu rec, neni prece kinderbijslag? Pokud nekdo nema narok na rodicovsky prispevek v NL, tak proc by si o nej nemohl pozadat v CR? To neni zadne brani z obou stran... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Nieuw Lid
|
Rodicovsky prispevek
Ahoj,
vzhledem k tomu, ze jsem ve 6. mesici tehotenstvi, tak jsem se v zari na rodicovsky prispevek v CR informovala. Ceska obcanka, ktera porodi dite v cizine ma narok na porodne, ktere je letos neco kolem 18.000 Kc a muzete si o to zazadat do 1 roku od narozeni dite, musite dolozit jenom oficialne, ale bez apostily prelozeny rodny list ditete a myslim, ze nemusite dite prihlasovat k trvalemu bydlisti v CR. Po novem roce je porodne o neco min a myslim ze to bude neco kolem 13.000 Kc, to ale jeste neni odsouhlasene. S tim rodicakem je to o trochu slozitejsi, pokud pracujete. - Pokud nepracujete a jste doma s ditetem, tak mate na rodickovsky prispevek narok po dobu 4 let, je to neco kolem 7.300/mesic Kc a nebo to planuji zmenit, ze pokud pujdete po 2 letech zpet do prace aspon teda v CR, tak mate narok snad na 11.500 Kc/mesic. - Pokud pracujete, tak musite prokazat vydelek a podle vydelku budou posuzovat, na jakou castku mate narok. Pokud vubec nejaky narok bude v tomto pripade. - Pokud pracujete na part-time a dite chodi do creche, musite prokazat, ze dite tam neni vickrat nez 5 x do mesice a mate taky narok na rodicak. - Pokud ale ovsem dite je v creche vic nez 5 dnu v mesici, tak bohuzel na rodicak narok nemate. Tohle me bylo sdeleno letos v zari, je mozne, ze se to jeste zmeni. Oni totiz sami poradne nevi, co a jak. Myslim si, ze pokud mate dite nepracujete v NL a mate trvaly pobyt v CR, tak je skoda toho nevyuzit. Jakmile budu mit vic informaci, tak se rada podelim a taky budu rada, kdyz bude nekdo vedet neco vic a podeli se dal! ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Volwaardig Lid
|
Ahoj,
tak tohle jsme tu uz probiraly, podle me v sekci ostatni a tema se jmenovalo ''Nejen pro ceske maminky zijici v NL'', jestli se nepletu. Takze muzete mrknout i tam. Ja si tohle zarizovala asi pred rokem. Na porodne mate narok v pripade, ze mate v CR jeste stale trvale bydliste. Materska=zwangerschapsverlof, v CR muzete pobirat jenom v pripade, ze zde nepracujete a tim padem tady taky nepobirate materskou a tak na ni v CR mate narok. Jestlize zde pracujete a materskou pobirate zde v NL, v CR na ni narok nemate. A i u materske plati, ze musite mit v CR jeste stale trvale bydliste. K vyrizeni potrebujete cesky rodny list ditete, nemusi byt prelozeny a po me chteli potvrzeni, ze zde materskou nepobiram, nakonec jim misto potvrzeni stacilo jenom moje prohlaseni. Pozor, je na to casovy limit!! Zazadat si o to muzete do 1 roku od narozeni ditete a materska se da vyplatit 3 mesice zpetne. Doufam, ze to nekomu aspon pomuze a ze se v tom vyznate. |
|
|
|