het Tsjechisch Forum
Voorpagina - Forums - Fotogalerij - FAQ - Registreren
Registreren FAQ Ledenlijst Agenda Zoeken Berichten van vandaag Alle berichten als gelezen markeren

Antwoord

Onderwerp-opties
Oud 26-09-07, 10:12   #11
Lid

monce's avatar

Nationaliteit:
No jak jsme to zvladali.....asi nam hodne pomohlo, ze jsme oba meli za sebou nepovedene vztahy takze ze zacatku jsme se do niceho moc nehrnuli. To nam dalo sanci lepe se poznat bez ruzovych bryli a proto jsme oba tak nejak intuitivne vedeli, ze si neuveritelne vyhovujem. A taky....kdyz mas smulu na muzsky...(v pripade meho pritele na zensky :-) tak si pak o to vic vazis toho kdyz potkas nekoho na koho se muzes spolehnout, rozumi ti i beze slov, nikdy se kvuli nicemu nehadate atd atd. Samozrejme se nasli lidi, ktery mi rikali, ze jsem blazen a at si najdu chlapa v Cechach. Jenze ja rikam, ze to neni o tom mit vedle sebe chlapa. Nepotrebuju ke stesti chlapa, ale partnera a radsi budu sama nez abych byla s nekym JEN proto, abych mela muzskyho.Muj ex mi dal lekci jake to je mit chlapa o ktereho se musis postarat jako o dalsi dite, protoze ho maminka rozmazlila a jake to je mit chlapa o ktereho se nemuzes "oprit" a ktery nic neresi.To je ti pak opravdu lip samotne.Nastesti obrovska nahoda me a pritele svala dohromady a on me presvedcil o tom, ze ne vsichni muzsky jsou takovy budizknicemove :-)
My jsme za sebou litali (ja ze zacatku jezdila autobusem....TO bylo silene...14 hodin v autobuse 1 cesta ) jednou do mesice vetsinou na 4-5 dni + veskere dovolene a svatky. Posilali jsme si smsky vetsinou po 1-2hodinach ( denne ) a temer denne jsme spolu chatovali.
Ja chodila na kurz v Cechach, ale ucitel byl anglican a obcas mi dalo zabrat nez jsem pochopila co mi vysvetluje.Navic jsem tam mohla (kvuli praci) maximalne 1x za 14 dni na 1,5 hod.Do toho obcas marodili moje nebo ucitelovi deti takze nic intenzivniho.Musim rict, ze mi to moc nedalo.Nastesti jsem tady narazila na Anicku ktera mi poslala knihu a cd a z toho se snazim ucit.Jenze jak rikas ucitel je asi nejlepsi.Doma se tolik do uceni clovek neprinuti.Anglictinu jsem se taky naucila doma "na kolene", ale holandstina mi fakt nejde:-( Syn chodi od 20.8. do skoly tady a uz mluvi holandsky skoro vic nez ja a to mam pocit, ze to ve skole s ucenim neprehaneji.Ani nemaji domaci ukoly. Na to byki urcite mrknu. Uvitam kazdy "nakopnuti" :-)
To ja jsem si myslela taky, ze bych sehnala praci u anglicky mluvici firmy, ale v agenture mi rekli, ze bez holandstiny se temer nechytam :-( No uvidime.
Kdy se vlastne stehujes? Treba to fakt vyjde a zajdem na kafco :-)
Opatruj se papa
monce is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 30-09-07, 19:33   #12
Actief Lid

Jandulka's avatar

Nationaliteit:
Ahoj,
no holky na to kafco v Doetinchemu se fakt nekdy domluvime. V listopadu uz to budu mit vsechno v malicku, takze se budeme moc urcite sejit.

A monco- nezoufej, ona se ta holandstina nejak poda, hlavne si z toho nedelej hlavu!!!
Jandulka is offline   Bericht citeren in antwoord
Oud 02-10-07, 15:07   #13
Actief Lid

Jandulka's avatar

Nationaliteit:
Ahoj monce,
no tak to jste teda oba dva u me hrdinove. Ja zrovna v patek stravila 6 hodin na letisti v Londyne, jen takove male zpozdeni, jen me to utvrdilo v tom, ze to stehovani bylo spravnym rozhodnutim .
A jak jinak? Jak si zvykas na 'holandsky zivot' atd? uz mas vyrizene vsechny potrebne papiry?
A kdy se chystate znovu do Cech?

Ja si ted uzivam papirovani tady v Anglii. Taky se rozhlizim po hodinach holandstiny, zrovna tento vikend jsme resili, ze mluvim moooooooc anglicky . Ale ozval se mi ucitel, co soukrome vyucuje holandstinu, je asi pul hodky od nas, tak na to mrknu. Dokonce mi poslal jeste dalsi kontakt na ceskou pani/ divku, co pry taky vyucuje holandstinu a ta je ve stejnem meste jako my. Ale rodily mluvci je asi lepsi a ja uz mam zaklady pres anglictinu a ucit se to do cestiny by mi asi stejne k nicemu moc nebylo.

Dam ti vedet, jestli se s nim na necem domluvim.
Oud 02-10-07, 15:47   #14
Lid

monce's avatar

Nationaliteit:
Ja se teda vic nez jako hrdinka citim nekdy spis jako blazen :-) ,ale kdyz jsme to tak dlouho vydrzeli a prezili i krizovku tak jsme si asi opravdu souzeni ( tuk tuk tuk :-).
Vim o cem mluvis, ja zazila nekolik zpozdeni a jeden zruseny let. Nejhorsi je kdyz nejsi z Prahy a ujede ti posledni vlak :-s a tak nejen ,ze mas plne zuby zpozdeni, ale jeste musis cekat dalsich 4-5 hodin na prvni ranni vlak na hlavnim nadrazi plnem fetaku a ruznych jinych existenci.
Zvykat jsem si moc nemusela.Ja si Holandsko celkem oblibila uz za doby naseho chozeni. Ted tady na vikend byli nasi tak pri jejich odjezdu ukapla i nejaka slza.Nerikam, ze mi moje rodina nechybi,ale dcera,mamka i segra pisou emaily i smsky takze jsme v kontaktu.Hodne mi chybi les u babicky.To je takove misto s par domeckama v doliku obklopenem lesem.Nikde lidi, jen les a zeleno.Raj na zemi.
Do Cech se chystame asi druhy tyden v listopadu.Bohuzel jen na par dni, protoze pritel uz nema moc dovolene. Krome rodiny a nejlepsi kamaradky se tesim i na svou kadernici :-) Tady je obarveni dost drahe takze se ted citim jako popelka :-)
Ten ucitel je u pul hodky od vas....to myslis od toho mistecka kde budes bydlet v Holandsku? Muzu se zeptat kolik bere za hodinu? Kdyz bude jezdit on za tebou tak si asi nauctuje i cestu,ne? Tak to je dobrej kdyz ti dal jeste kontakt i na jinou ucitelku. dej vedet jak to jde. Jsem zvedava :-)
Jake papiry vyrizujes v Anglii?
Ja az pojedu do Cech tak jeste neco musim zaridit jenze vzhledem k tomu, ze tam pojedeme koncem tydne tak nevim nevim.Uredni dny jsou jen v pondeli a stredu tak to aspon pripravim a poprosim mamku jestli mi to obeha.Ted mi obihala doktory.Vubec me nenapadlo vzit si sebou vypis z karty od doktora pro doktora tady.Nanestesti "diky"mejm zdravotnim potizim musela obehat tech doktoru nekolik,aby sehnala vsechny dulesite zaznamy,ale sikulka to sehnala az na jednoho doktora ktery ji rekl, ze si musi pockat mesic.....coz nechapu :-s
Budu rada kdyz se zase ozves.
Drzim palecky.
pa
Oud 02-10-07, 16:23   #15
Actief Lid

Jandulka's avatar

Nationaliteit:
Tak jestli ti chybi les, tak muzes prijet k nam, my mame stromu vic nez dost!!!
Jo, podrobnosti napisu, mela bych to mit zitra, slibil ze mi to da na email.
On bydli v Didam, coz jak jsem koukala na mapu, je za Doetinchem, od nas presne na druhou stranu. Ale ta pani je snad z Halle, to bych mela jak kamenem dohodit. Tak ji asi taky napisu, ale moc se mi do toho nechce, protoze je Ceska, ne ze bych neverila, ze bude umet holandsky, ale radeji bych se v tom placala s anglinou nez s cestinou.
No, vsak ted uz te zadne hromadne cestovani neceka, takze si muzes uzivat.
Papirovani v Anglii- no mely by mi vratit dan z prijmu, taky bych snad mela mit E301 kvuli odpracovanym rokum, ja na to do ted docela kaslala, tak se to snazim napravit. A pak uz jen takove bezne veci, prodat auto, vsechno odhlasit, zaplatit ucty, zmenit adresy atd.
Kde ze ty to vlastne ted bydlis? Uz pracujes nebo co pres den delas?
Oud 02-10-07, 16:37   #16
Lid

monce's avatar

Nationaliteit:
Ja jsem v Beverwijku.
Praci zatim nemam. Problem je prave jazyk :-( Rozhodne se ,ale nenudim. V domecku je porad co delat a kdyz uz nic jineho tak uklizet atp. a nebo vymyslet co uvarit k veceri ( moje opravdu neoblibena cinnost :-)
Pritel chce, abych se taky radsi ucila s holandanem nez s cechem. Kvuli vyslovnosti. Jenze ja se ucila anglictinu doma na kolene takze kdyz mi vysvetloval ( jeste v Cechach ) gramatiku tak jsem to moc nepobirala, protoze jsem mela problem v prve rade s anglictinou ).
To je neuveritelne co clovek musi vsechno zaridit kdyz se stehyje vid? Ono se ne marne rika, ze je lepsi vyhoret nez se stehovat :-) Jak jsi byla v Anglii dlouho? Byla jsi ve velkem meste? nebojis se zmeny ? Jak te tak posloucham tak v Holandsku budes spis na vesnici.
No treba to vyjde a nekdy si udelame s pritelem vylet smerem k vam :-)
Oud 02-10-07, 16:48   #17
Actief Lid

Jandulka's avatar

Nationaliteit:
V Anglii jsem ted dva roky v Luton, pred tim 7 mesicu v Edinburgh ve Skotsku, 8 mesicu v Birminghamu. Jeste pred tim 14 mesicu v Yorkshiru a pred tim 7 mesicu na Krete v Iraklion.
Takze uz jsem venku nejaky ten patek. Halle-Heide je vesnice, ja jsem z Cech taky puvodne z male horske vesnice, a ten les je prave tech 30 hektaru stromu, na kterych porad neco delame .
Jo myslim, ze je to taky lepsi ucit se od rodileho mluvciho, ale fakt uz clovek musi mit tu anglinu trochu v maliku. Me uz to nevadilo, ale vim ze kdyz jsem chodila na hodiny tady v Luton, tak tam byla holcina z Polska a docela s tim bojovala, jeste nemela anglictinu tak zazitou a jakmile doslo na vysvetlovani a gramatiku, tak ji na to slovni zasoba proste nestacila.

Tak okolo bydleni je porad neco delat, to si umim predstavit, hlavne kdyz mate novy domecek, to kazdy rad zarizuje.

Jo stehovani, to bude jeste fuska, hlavne vsechno nejak nacpat do auta a odjet. No proste to bude tak, ze co se nevejdu, bude se muset tady nechat.
Jenom to silene vytelefonovani veci, kolik casu jeden stravi u telefonniho sluchatka.
Ja mam jeste ted 21. bezet muj prvni pulmaraton, takze se snazim trenovat a nejak se mi na to vsechno nedostava cas. A taky vsichni me chteji pred odjezdem videt, ale vsichni a vsechno se proste nezvladne.

No tak se treba nekdy uvidime, my jezdime porad nekam. Jedni znami jsou v Den Bosch, jedni na severu Holandska, na rozmezi Friska, takze to neni problem se nekdy na necem domluvit.

No tak se zatim pilne uc, koukala jsi na ty webovky na holandstinu tady z forum? www.taalklas.nl je to o slovickach, ale treba uz to znas.
Oud 03-10-07, 11:19   #18
Actief Lid

Mishka's avatar

Nationaliteit:
Citaat:
Jandulka schreef:
Bericht bekijken
V Anglii jsem ted dva roky v Luton, pred tim 7 mesicu v Edinburgh ve Skotsku, 8 mesicu v Birminghamu.
To byl asi sok, co.. dostat se z Edinburghu do Lutonu
Oud 03-10-07, 11:22   #19
Actief Lid

Jandulka's avatar

Nationaliteit:
No ja mam v Luton jen byt, ale Edinburgh je doopravdy o necem jinem. Jenze je tam odtud vsude daleko.
Luton je Luton, ale ja jsem vic v St.Albans a Harpenden.
Oud 09-10-07, 16:24   #20
Lid

monce's avatar

Nationaliteit:
To jsi tedy cestovatelka :-)
Jo fakt doufam, ze to nekdy vyjde a navstivime se.
No ja stehovani mela taky tak......co se vejde do auta......zbytek musi pockat az zas pojedu do Cech, ale stejne to bude na vickrat a to neberu nabytek.
www.taalklas.nl jsem zkousela a neni to spatny :-)
Antwoord

Onderwerp-opties

Berichtregels