|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#1 |
|
Volwaardig Lid
|
Stehovani do Holandska
Ahoj vsichni, kdo navstevujete tyto stranky,
ja na ne zrovna narazila a zaujaly me, tak jsem se rozhodla pridat. Bydlim uz paty rok v UK a za mesic se stehuji do Holandska. Ale po precteni nekterych prispevku nevim jestli se stehuji do stejne zeme, o ktere tady mluvite vy a jestli se nema zacit bat. Stehuji se za pritelem, ktery je Holandan. Praci mam, holandsky se ucim a zeme se mi libi. Doted jsem nemela jediny problem s tim ze nejsem Holandanka a ze bych chtela zit v jejich zemi, tak nevim. Do Cech se dostanu tak 3x do roka, takze vzpominat bych mohla porad, ale o tom zivot neni, takze z meho pohledu Cechy jsou krasne, ale ja tam uz neziji a na tom nic nezmeni. Sedet doma a trapit se tim, tak na to me neuzije, a tem kdo sedi v cizi zemi a trapi se bych asi doporucila si rychle sbalit kufry a odjet zpet domu. Kazda zeme ma neco, Cechy mozna krasny zdravotni system, na ktery vsichni vzpominate, Holandsko neco jineho a tak je to vsude!! Do Holandska se stehuji bez jakehokoliv nervovani, ani nevim, jestli potrebuji neco specialniho zarizovat, ale nemyslim, vim ze se musim zaregistrovat k pobytu, ale to je asi tak vse? Zdravi Vas Jana |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Lid
|
Ahoj Jani,vubec si s nicim nelam hlavu,bat se nemusis.Znas to,vic hlav vic nazoru.Mas pravdu,ze kazda zeme ma neco do sebe.Vsak to poznas sama.Pritel ti urcite pomuze a v jinych vecech ti urcite poradi zdejsi lide na foru.Preji hezke stehovani.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
diky za privitani. urcite se mi libit bude, toho se vubec nebojim a so farr lidi co jsem potkala byli vic nez mili. A ten zbytek jen cas ukaze. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Volwaardig Lid
|
Ahoj Ankeja, diky za prani, stehovani se uz blizi, zbyva mi posledni mesic v UK, domek uz je pro nas prichystany a zivot zpatky na evropskem kontinentu muze zase zacit.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nieuw Lid
|
Ahoj Jani,
moc se mi libi co jsi napsala. Ja se sem stehovala 4.8. se synem. Cechy mi samozrejme chybej, ale jeste vic postradam svoji dceru ktere je 17 a rozhodla se v Cechach dokonit skolu takze ted zije se svym otcem. Po skole se uz rozhodne sama co chce a kde a s kym chce zit. Ja se rozhodla udelat svuj zivotni krok a poslechnout svoje srdicko a snad i rozum. Mozna po letech zjistim, ze moje rozhodnuti nebylo spravne a rozhodnu se vratit........mozna......ale urcite nebudu sveho rozhodnuti litovat, protoze narozdil od jinych jsem si NL celkem zamilovala. I lidi tady. Jen ten jazyk mi dava zabrat. Ty mas takovy elan, ze verim tomu, ze si Holandsko uzijes. Preju hodne stesti a nezapominej, ze den bez usmevu je ztraceny den :-) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Volwaardig Lid
|
Ahoj Monco,
diky za odpoved. No, ja se ted uz vlastne jen tesim. Po roce letani mezi Anglii a Holandskem uz toho mame oba docela dost. A co ty? Uz jsi se usadila, mas praci? Kam jsi se prestehovala. Ja budu bydlet na vychode, blizko Doetinchem/ Aalten, mame na rok pronajaty domek od nasi sestrenice. Mej se hezky a drzim palce se vsim papirovanim, me to teprve ceka. A co jsem zatim videla tady, tak to asi bude fuska , ale co vsechno ma neco. |
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nieuw Lid
|
Ahoj Jani, je mile, ze jsi se ozvala :-) Hihihi po roce toho mate dost ? Ja tekhle letala 5let. Neuveritelny ,co ? :-) Nojo jenze vzhledem k tomu, ze mam deti tak to moje rozhodovani bylo tezsi, protoze jsem prakticky rozhodovala i o jejich budoucim zivote. Ja bydlim v Beverwijk. To je vic nahore. Vim kde je Doetinchem, protoze jsem v Cechach pracovala pro firmu z Doetinchemu. To je nahoda :-) Kolegove (cesky ) mi rikali, ze je v NL nuda, ale ja si myslim, ze je to hlavne o lidech kolem tebe a predevsim tobe samotne. Zabydlena jsem (pritel koupil na hypoteku domecek), ale praci nemam. Vzhledem k moji hodne spatne holandstine to zatim nevidim dobre :-(Bohuzel. Co planujete po roce az vam vyprsi najemni smlouva? Doufam, ze s tim papirovanim moc problemu mit nebudes. Vzhledem k tomu, ze nemas deti a pravdepodobne jsi nebyla vdana tak to budes mit diky EU docela jednoduchy. Drzim palecky a preju hodne stesti.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Volwaardig Lid
|
Ahoj Monco,
no to ja si rada s nekym pisu. Tak to vas teda obdivuji, jak jste to tech 5 let vzladali. Ja letam skoro kazdych 14 dni a letiste uz snad ani nemuzu videt, plus vsechen ten cas okolo. A taky pro nas pro oba toho bylo docela dost s praci a vysetrit si cely volny vikend atd. A taky nam vsechno uspisila pritelova sestrenka, ona se s pritelem na rok odstehovala do Norska a domek nam nabydla, jinak bychom asi dal letali. No co bude za rok, to ani jeden moc netusime, ale budeme muset vymyslet nejake bydleni, jenze je to komplikovane tim, ze pritel a jeho rodice maji stromovou skolku, takze jejich statek je obklopeny stromy, ale zadna vesnice nebo mestecko dostatecne blizko, abychom mohli koupit domek a vzdalenost je pro nas dost rozhodujici. Takze fakt nevim, ale treba se zase udeje nejaka nahoda. No o tom ze je v Holandsku nuda- nevim, ja si tam uzivam, zalezi fakt na lidech a taky na tobe samotne, jestli budes sedet doma a koukat do pocitace nebo neco podnikat. Ja si v tomhle fakt stezovat nemuzu, uz ted mam diar plny az do Noveho roku . Ale my taky hodne cestujeme a mame pratele po cele Evrope a taky jsme oba zili v zahranici, takze to asi o to mame jednodussi.A holandstiny se neboj, nelamej nic pres koleno, kazdy je jiny, ale ono se v te hlave neco usadi a postupne zacne propojovat a napojovat a ani nepoznas, jak. Mela jsi nejake hodiny v Cechach? Daji se tam sehnat nejake ucebnice? Ja se ucim holandstinu pres anglictinu, mam ucebnici pro samouky, ale stejne potrebujes ucitele a chodila jsem tady na hodiny po vecerech, byla to docela sranda. Jinak spousta lekci se da najit na internetu, jestli mas v pohode anglictinu tak na slovicka je docela dobry www.byki.com- myslim ze to je takhle nejak, da se tam zadarmo nahrat docela spousta jazyku. Moje kamaradka se takhle uci cestinu. No a papirovani- ono to nejak bude, ja uz tohle neresim, sice bych v ramci EU cekala, ze to bude jednodussi, tady v UK v podstate nepotrebujes nic, ale co se da delat. A praci- my oba pracujeme ve stejnem oboru, tak jsme se i potkali, a protoze muj pritel zije v absolutne nezahradnicke oblasti, budeme pracovat spolu, kdybychom byl bliz k Amsterdamu, nemela bych problem pracovat pro nejakou anglicky mluvici firmu. Ale ja uz se na to tesim, budovani kariery a 60 hodinovych pracovnich tydnu jsme si v Anglii uzila dost. Mej se hezky a neves hlavu, treba nekdy muzem zajit na kafco. ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Lid
|
Ahoj Jandulko,az budes zabydlena,tak se ozvi.Jezdim do Doetichemu docela casto na nakupy,tak se muzem sejit na kaficko.
|
|
|
|