|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#1 |
|
Actief Lid
|
Pratelstvi
Diky zapocate diskuzi o pratelstvi jinde na tomto foru ('prace v NL') by me docela zajimal vas nazor, co se tyce pratelstvi s Holandany (v mem pripade Belgicany) a Cechy.
A jeste nez me nekdo obvini z upjatosti nebo snahy zvseobecnovat, chci zduraznit, ze to naprosto neni muj umysl. Spise me zajimaji vase osobni zazitky a pocity. Ja sama jsem v Belgii 9 let, chodim tady do prace, mluvim plynule holandsky, mam Belgicke pratele,... Ale stejne, to pratelstvi s Belgicankami neni takove, jako s Ceskami. Nevim dost dobre proc. Vidam se s nimi dost casto, sverujeme se se svymi problemy, vime toho o sobe dost hodne a stejne to neni 'ono'. Ani ne pred rokem, jsem se tady seznamila s jinou Ceskou a hned od zacatku jsem mela pocit, jakoby jsme se znaly uz leta. Kdyz se spolu sejdeme, pusa se nam nezavre. A ano, samozrejme je to i tim, ze mame spolecne 'koreny' a pravdepodobne se diky tomu citime byt vic sprizneny, ale neni to jenom v tom. Mozna, ze Cesky jsou k sobe vic otevrene? Opravdu nevim. Zajimalo by me, jak to citite vy? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Actief Lid
|
Re: Pratelstvi
Jamino ja s tebou uplne souhlasim
. Ziji tady 12 let, chodim do prace, deti do skolky, umim plynule holandsky, 5 let chodim do jogy se stejnou skupinou ale zadnou holandskou kamaradku nemam , jenom zname. Moje kamaradky co mam tady v NL jsou cesky nebo slovenky. Holandanky jsou jenom zname. Kdyz se nekde nahodou potkame tak si popovidame o dennich vecech ale tim to taky skonci. S ceskyma hokama vykladame hodiny a porad si mame co rict. Asi je to tim ze my jsme vyrostli jinde v jinych podminkach. Mame skoro stejnou minulost a to nas spojuje. Taky si myslim ze ceske holky jsou otevrenejsi a nejsou tak namyslene jako holandanky. ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Lid
|
Ahoj holky,
nejprve... strasne vas obdivuju, ze zijete takhle dlouho mimo domov - Cechy. Rada se k tomuto tematu pripojim a zajima me, jak budou i ostatni reagovat na toto tema. Ja jsem to mozna v jinem foru tak trochu nakousla a zpusobila jsem jistou davku kritiky, ale take podpory. Jeste v Holandsku neziji (ikdyz uz me to brzy ceka), a tak asi jeste nemuzu 100% soudit, nakolik mi jsou Holandanky blizke. Avsak, za celou tu dobu - 3 roky - co do Holandska jezdim za pritelem, jsem potkala snad jedinou Holandanku, o ktere bych mohla rici, ze mi je sympaticka a ktera by snad pasovala mezi me soucasne ceske pritelkyne/kamaradky. Mne zkratka u Holandanek chybi takova ta srdecnost, uprimny zajem nebo schopnost se vcitit do druheho. Holandanky dost casto presne vedi, co chteji a jak toho svym sebevedomym chovanim dosahnout, casto i pres mrtvoly... ale na uplne prvni pohled to nepoznate. Muj pritel ma kamarada (Holandana), ktery je mi dost blizky. Pred prateli se tak trochu predvadi, ale kdyz jsem s nim sama, tak je to uplne o necem jinem. Jednou se mi dokonce sveril a ja to vzala jako tu nejvetsi poctu. Hrozne me to potesilo. Tento kamarad uz hodne dlouho usiluje o nejakou pritelkyni... ale ne Holandanku. Duvod je pry ten, ze Holandanky vecne nemaji cas, zajimaji je vetsinou jen nakupy, nedokazou byt srdecne a hlavne nejsou schopny milovat naplno - tak to je nazor Holandana. Neznate nahodou nejakou hodnou, srdecnou, milujici divku ? ![]() Jana |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Actief Lid
|
Jo, jo, urcite jim chybi srdecnost! Pripada mi, jakoby se porad kontrolovaly a nedokazaly se poradne uvolnit.
Vsimla jsem si, ze kdyz treba vypravi o hadce s pritelem, je to jakoby vypravely o nekom jinem, jakoby se jich to ani osobne netykalo. Mam tady dve velmi dobre belgicke kamaradky, ktere znam uz nekolik let a opravdu pravidelne se s nima vidam, byly i se mnou jednou na navsteve v Cechach. Ale zjistila jsem, ze kdyz se neco duleziteho v mem zivote stane, at uz je to dobra zprava nebo spatna, stejne vzdycky jako prvni chci jit zavolat me kamaradce Cesce. I kdyz ji znam mnohem kratsi dobu, stejne chci nejdriv pokecat s ni. Ted kdyz o tom ale premyslim, tak bych rekla, ze Belgicky chlapi jsou v tomhle jiny, ze s nima se da snad i lip pokecat, nez s tema holkama. Taky mi nekdy chybi, ze s Belgicankama se neda zajit na pivo nebo vinko. Abych tedy nebudila spatny dojem, alkohol piju opravdu jenom prilezitostne. Doma by me v zivote nenapadlo otevrit si pivo, ale kdyz jdu vecer na pokec s kamoskou, tak to k tomu tak nejak patri. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Lid
|
S Holandankama se na pivo nebo vino zajit da, ale musis jim to oznamit nejlepe par dnu/tydnu v predstihu. Maji totiz uz vsechno dopredu naplanovane. Skoro neexistuje, ze bys jen tak zavolala a vytahla nekam nekoho na sklenicku. Kazdy uz vzdycky neco ma
Doma (v Cechach) nekomu zavolas a uz vecer nekde sedite S tim snazsim porozumenim si s chlapama, na tom neco pravdy je. Myslim tedy v Holandsku nebo v tvem pripade Belgii. Davidovi kamaradi me okamzite prijali (vzali me dokonce na fotbal ), byli galantni, ohleduplni, pratelsti a ja nevim co jeste. Zkratka se s nimi citim fajn ...Dokazuje to i tento obrazek ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Volwaardig Lid
|
Zajimava diskuze
. Bydlela jsem v Belgii 20 let, v Holandsku 2 roky a v Cechach taky 2. Vetsina fakt dobrych kamaradek a kamaradu mam v Cechach... Tak, asi to potvrdi Vasi theorii ... ale cast z tech kamaradek a kamaradu v Cechach je ale cizi, tak asi je rozdil v tom proste cesky vzduch a prostredi . Nemam to jen v pripade pratelstvi, ale ve vsech kazdodennych styku s Cechama, a s cizincy (s nekolika), kteri uz dlouho tam ziji. V CZ umim mluvit s kazdym (no skoro ), ale v Belgii to spis zavisi na cloveka, na jeho zajmy, vzdelani,... V Holandsku mam casto dojem, ze vsichni reaguji stejne. Takze, nestoji za to nekomu neco rict, protoze uz vim, jak bude odpoved. Libi se mi jak se v CZ moc premysli. Jako by vetsina Cechu mela o vecich nazor. Co se tyka pratelstvi Cechu mam zkusenost, ze 'ziskani' pratelsvtvi casto potrebuje dlouhou dobu (zkusenost jako cizinka), ale kdyz Cech je kamarad je to opravdovy kamarad. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nieuw Lid
|
Cau,
Ziju v Holandsku 14 let a mam ty sami pocity. Holandani sou uzavreny a ja se na jejich "Party" vetsinou nudim. Navic mi silene leze na nervy jejich "Politiek correctheid", dost casto sou tak svaty (a levicovi)ze bych je necim prastil. Zajimave je ze kdyz sem je vzal do Prahy tak sou perfectni a zapadli do ceske srandy, ale v okamziku kdyz se vrati sem tak je to to same. Mimo jine oni mluvi o "Holandske Toleranci", ale nez sem se tady "chytil" tak sem zazil velky mnozstvi holandanu ktery na nas koukaj skrz prsty, i kdyz to otevrene nikdy nereknou(tabu). Myslim ze to je hlavne spuzobene jejich protestanskou minulosti a 20 let vice mene levicovejch tabu (Politiek correctheid). Ja odchazim zpet do cech, kdyz sem si nezvyk po 14 letech, tak uz to asi nepujde. Radek |
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
Rozdil mezi Holandskyma chlapama a zenskyma v tomhle ohledu asi taky opravdu existuje. Tvoje fotka to dokazuje! No, dokazes si predstavit tu samou fotku, ale misto tech Holandanu Holandanky?! Ja teda ne. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Actief Lid
|
Citaat: