![]() |
|
|
#22 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
Ejisku vy uz jste spolu pred patnacti lety jednou chodily? |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Lid
|
no jo...byla to láska jako hrom,ale jen 14 dní,pak jsme se jeden druhýmu ztratili na dlouhých 15 let a před dvěma lety se dali zase dohromady...zamotalo mi to se životem dost ..ale nelituju ani minuty,jsem štastná,že ho mám,protože je to ten nej chlap co jsem kdy měla
![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Lid
|
jé - Ahoj Ejísku - však neboj, my ty naše chlapy dáme dohromady
my taky žijeme v Čechách (tedy na Moravě), manžel je z Belgie... Delší mateřská dovolená byl taky jeden z důvodů, proč jsme zůstali tady... Máme synka, 9,5 měsíce a snažíme se o dvojjazyčnou výchovu - přičemž já se domluvím vlámsky (nějakou dobu jsem v Be pracovala) a Franky zase česky.... Jeník /synek/ zatím používá Esperanto ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Lid
|
Ahoj Hani,právě jsem ti chtěla napsat a poděkovat od přítele za ten překlad,byl nadšenej a říkal,že hodně mu to pomohlo se v tom zorientovat-uvidíme jak si poradí
........tu návštěvu musíme uskutečnit,když jsme tak blízko co??![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Volwaardig Lid
Nationaliteit:
|
Ahoj
ja uz tu bydlim vic nez 6 let. Mam dceru ktere je rok a pul. Narodila se tady v Holansku o 6 tydnu driv v nemocnici. Na kontrolu jsem chodila ke gynekologovi a mnela jsem zkoro pokazde na controle echo protoze uzivam prasky na nemoce streva ( neco jako kronova nemoc). Ja jsem zustala tyden s malou v nemocnici a mala zustala jeste o tyden dyl a pak jsme si ji mohli vzit sebou domu. Protoze musim uzivat prasky nemohla jsem kojit, coz mne moc mrzelo ale bohuzel jina moznost nebyla. Na dceuru mluvim cesky kdyz jsem s ni sama a kdyz prijde muj z prace tak mluvim oba dva jazyky na stridacku, zalezi jestli potrebuji aby tomu rozumnel i muj.Muj pritel se naucil uz hodne ceskych slovicek ktere casto pouzivam.My jezdime casto k mim rodicum do ceska a mala rozumi vsechno co ji nasi reknou.Zatim jeste moc nemluvi, umi par slovicek ceskych a par holanskych.Taky jsem od nekoho slysela ze kdyz se dite uci mluvit 2 jazyky mluvi pozdeji nez normalni dite. Ja jsme s malou doma, chci si ji poradne uzit dokud je mala. Ted cekame druhe dite, termin mam koncem rijna. Na kontroli chodim zase ke gynekologovi protoze jeste porad uzivam prasky na moji nemoc. Uz jsem mnela 2 echa jedno 7 tydnu a 12 tydnu. Jeste mne jedno ceka ve 20 tydnech.To se ted dela standartne aby se podivali jestli ma dite nejake vady a pripadne se da i zjistit pohlavi.Toto echo se muze i odmitnout pokud radeji nechces vedet jestli je dite postizene nebo ne.Ja jsem si chtela nechta rict co to bude ( u dcery jsme to vedeli), ale rozhodla jsem se to tentokrat nechat jako prekvapeni. Je tu jeste nekdo kdo ceka miminko? Zdravim |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
Ahoj, svata pravda. Moji kamaradky dcerka ma za sebou prvni tridu a kdyz si vzpomenu co do nich ten prvni skolni rok ''nahusti'' a kolik ukolu si pak jeste mala prinesla domu, jsem opravdu rada, ze toho moje deti jsou usetreny. V porovnani, tady se deti uci psat ve treti tride a to jen mala tiskaci pismena, ve ctvrte tride se uci psat mala psaci pismena, v pate tride se uci pismenka psat na sebe a prijdou k tomu i velka pismena, takhle je to aspon ve skole kam chodi nase deti. Kdezto v CR se to vsechno musi naucit za jeden skolni rok, pro ty male hlavicky je toho silene moc najednou. Ale abych to tu zase moc nechvalila, co me tu strasne depta je krasopis, na to tu teda vyslovene kaslou. Kdyz vidim kolikrat co napsaly treba 8-9 deti, tak mi vstavaji vlasy hruzou na hlave. Zdravim |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Volwaardig Lid
|
[quote=czechr;160750]Ahoj,
Moji kamaradky dcerka ma za sebou prvni tridu a kdyz si vzpomenu co do nich ten prvni skolni rok ''nahusti'' a kolik ukolu si pak jeste mala prinesla domu, jsem opravdu rada, ze toho moje deti jsou usetreny. V porovnani, tady se deti uci psat ve treti tride a to jen mala tiskaci pismena, ahoj, jen nezapomen na to, ze tady v NL treti trida odpovida prvni tride v CZ. tady deti zacinaji zakladku ve 4 letech, kdezto v cechach az v sesti, takze se zacinaji ucit psat vlastne ve stejnem veku. uroven skolstvi mi v CZ prijde lepsi, hledi vic na to, aby se deti neco naucili a navic nemusi ty male deti na 1. stupni zakladky odpoledne do skoly, kdezto tady ano, coz je strasne narocne. my jako deti jsme chodili odpoledne do skoly az od 10-ti let. a stacilo to. a nemuzu rict, ze bychom se naucili mene nez deti tady. odpoledne jsme meli cas na hrani si venku nebo na jine krouzky. prijde mi to v cechach mene narocne nez tady. to je muj nazor. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Volwaardig Lid
|
Citaat:
Byla jsem nedavno jeste v Cechach a mluvila s moji doktorkou z gynekologie a ta mi moje rozhodnuti rodit v nemocnici jenom schvalila.. pry se nikdy nevi,co se muze stat. A jeste jsem se nechala vysetrit ultrazvukem a potvrdit pohlavi jestli se v NL nespletli. Na dite budeme mluvit cesky i holandsky. Neumim si predstavit vyjadrit svoje emoce v holandstine, vlastne i ted s manzelem mluvime casto cesky,tak to neni takovy skok. |
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Volwaardig Lid
|
[quote=stania;160794]
Citaat:
To ano, ja jsem chtela jenom rict, ze to co se tady deti nauci behem tri let, v CR deti musi umet za jeden rok, na muj vkus tedy az moc. Jinak si nevzpominam, ze bych mela odpoledne po skole jeste moc casu na hrani, vetsinou se psaly ukoly a ze jich nebylo malo. No a se skolou odpoledne, nasem detem to nevadi, ze musi do skoly i odpoledne a do 5 let jsem je davala jenom rano, protoze odpoledne chodily jeste spat a ted chodi i odpoledne a v pohode. Vetsinou se odpoledne stejne uz moc neuci, maji bud telocvik, zpev, vytvarku. Aspon takhle je to u nas ve skole. |
|
|
|
|