|
|
![]() |
||||||
|
|
Onderwerp-opties | In onderwerp zoeken | Weergave |
|
|
#11 |
|
Actief Lid
|
Prohlizela jsem forum a nikde jsem nenasla zkusennosti s peci o tehotnou.Uz jsme to rozebirali ale stale nevim jak to tu chodi.Mam je tu spatnou zkusennost jak uz nekteri cetli ale zajima me holky co jste tu byli cele tehotenstvi jake vysetreni Vam od pocatku az do konce delali?Vim,ze je tu jen jedno echo,rada bych si tedy zaplatila treba i dve dalsi,ale spis me zajima,pokud budu dozadovat krevni testy,protoze jsem slysela,ze zde se nedelaji,zda mam na ne narok?A pokud ne,tak si je tez rada zaplatim,protoze privest na svet zdrave dite je asi umeni.Neni to asi nejlehci zalezitost.Pisu do teto rubriky,protoze rubrika(porod v NL je uzavrena).A jeste jeden dotaz.Pokud bydlim v jednom meste a nechci navstevovat mistni nemocnici,mam pravo vybrat si jinou ve vetsim meste?Mam velice spatne zkusennosti s tou nasi nemocnici a jen pri pomysleni na ni,jsem uz ve stresu.Planuji porod v CR, ale pokud budu cist pozitivni prizpevky,mozna to zkusim i zde.Preci jen dojizdeni v 6mes.je uz trochu moc a nechci byt odloucena od manzela.Staci kdyz jedu na tyden a uz se mi styska.Diky moc za reakce.
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
pokud otehotnis, nebo uz si tehotna, najdi si 'verloskundige'. Ta moje byla francouzka a nemuzu si na ni vubec stezovat. Francouzi k memu prekvapeni maji k nam Cechum daleko bliz nez takovy Nizozemci. Maji zkratka spoustu podobnych zvyku, takze jsem si s ni v hodne vecech rozumela. A hlavne, byla cizinka tak jako ja. Krevni testy ti udelaji hned. Echa jsem mela dokonce dvakrat no a pak jeste v nemocnici. Tu jsem si vybrala sama, jelikoz tady v Haagu je jich hned nekolik. Takze muzes si vybrat i v jinem meste. Mam kamaradku, co dojizdela treba az do Delft, do jakesi specialni kliniky. Nemocnice je dobrovolna, proto se muze stat, ze si porod zaplatis. Nejakych 200 euro, ale pokud budes mit doporuceni od verloskundige, hradi to pojistovna. Ta moje mi poradila, ze kdyz se budu odvolavat na to, ze jsem cizinka a bojim se porodu v jine zemi, mohla by to pojistovna taky hradit. Asi neco jako predchazet stresu, coz by mohlo mit nejaky nasledky. To plati i o echu. Prvni bylo hned po dvou mesicich a dalsi v 18 mesicich kdy uz muzou videt i pohlavi. Obe hradila pojistovna. A snad na vyzadani jsem mohla mit i treti nekdy v brzkem terminu pred porodem. Vsechno to tedy zalezi na verloskundige. Asi bych se nejvic snazila najit tu nelepsi Ona uz s tebou pak bude resit vsechno behem deviti mesicu a hlavne budes sama mit spoustu otazek a je dulezity, abys k ni mela duveru a ona te ve vsem podporila. Manzel samozrejme taky, ale i tak, je ona ta ktera ti bude nejvic rozumet!!! Nemocnici mi taky doporucila verloskundige. Vlastne jsem si vybrala sama a ona mi potvrdila dobry vyber. Jednotlive nemocnice mivaji kazdy rok nekolik "prohlidek" nevim jak bych to lip nazvala. Proste den otevrenych dveri pro nastavajici maminky. Kde ti ukazou jak to tam chodi, jake pouzivaji metody, ruzne vsechno predstavi. To bych ti taky doporucila, protoze se predem seznamis s doktory a nemocnici. A udelas si vlastni obrazek. No, snad jsem ti trosku napsala, co si chtela vedet. ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Actief Lid
|
Diky moc Mishko.Tak to ti zavidim.Psala jsi,ze ti po dvou mesicich udelali hned rozbor krve.Me objednali az za tri mesice,takze jsem z toho byla na nervy.Jeste tehotna nejsem ale planujeme.Nejak se ted nedari.Minuly rok jsem se tu teprve rozkoukavala a proto jsem byla i prepadnuta z meho necekaneho tehotenstvi.Nic jsem nevedela,kam ma zavolat atd.Dozvedela jsem se jen,ze tu neni gynekolog pro tehotne,ze je tu ta verloskundige se kterou jsem mluvila po telefonu a ta me prave objednala az za ty tri mesice ze ma pry plno.Me ani nenapadlo,ze si muzu najit jinou,protoze teta od manzela mi rekla ze to musi byt v miste bydliste.Teta!(nema me rada).Hned ty jeji rady.Az se to narodi ,tak muzes jit za tyden do prace.Ja na ni koukala jak pero.Ted uz se nedam.Pujdu do prace az se mi bude chtit a jak na tom budem finance a ne az rekne teta.No je to tez katastrofa s tou jeho rodinou.Ale pomohla jsi mi moc s info.Zaridim se podle toho.Protoze opravdu se mi moc nechce jezdit do CR.A stejne nemam narok na rodicovsky prizpevek,tak co se tam pozenu,kdyz si zde muzu vybrat.To vis,teta nemuze prenest prez srdce,ze si synovec vzal cesku a ne hollandanku.Kdyz oznamil,ze se budeme brat,tak se ho nejmin 100x ptala jestli to mysli vazne a zda si mysli ze se mnou bude mit stesti a ze by to mel jednodussi s hollandankou.Krava jedna.A nejvice me dorazila s tim,kdyz jsem necekane otehotnela(to uz jsme byli manzele)tak volala manzelovi,ze nasla v novinach nejake potratove pilulky.(stejne jsme o to prisli).Tak jsem ji to nandala a samozrejme i manzelovi.No nezabila by jsi ji?Dekuji moc za informace.Koukam ze jsou pozitivni a ted kdyz mi NL prirostlo trosku k srdci,tak se uz nebojim.No ted uz jen otehotnet.
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Actief Lid
Nationaliteit:
|
Citaat:
), ze skacem metr dvacet, ze jsme konecne v lepsim, a ze se nam nestyska a vidi za vsim vycuranost. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Actief Lid
|
[quote=Alma]To je jak z nejakeho DOST blbeho snu... pokud ma tetka manzela rada, tak by spis mela i Tebe trosku povzbudit, kdyz ses tu pristehovala a nechala rodinu 1 500 km za sebou a pochopit, ze to asi pro Tebe taky neni zrovna nejlehci byt daleko od mamy a znameho prostredi v takovych situacich. Oni si nekteri lidi tady totiz mysli, ze kdyz se tu nekdo nastehuje z trochu "ekonomicky slabsi" zeme (abych to tak nejak obligatne nazvala
), ze skacem metr dvacet, ze jsme konecne v lepsim, a ze se nam nestyska a vidi za vsim vycuranost. [/quoJako by si ji(tete)to z pusy vytahla.Ale uz jsme se prestehovali,takze teta to k nam ma na kole daleko a ridicak nema nebo nechce jezdit,takze se s ni vydame tak jednou za dva mesice.Muj tata porad rika,proc ja si vzdycky vyberu nejakou komplikovanou zemy,kde musi byt same papirovani,kde nemohu jen tak lehce pracovat atd...Kdybych tu nebyla vdana a nemilovala manzela,tak me tu nikdo neuvidi.Samozrejme,ze doma je doma.Ono je asi jedno od kud jsem,treba i z marsu,protoze teta ma pripominky ke kazde manzelce v jejich rodine.No nebudem se rozcilovat,jdu si udelat kavu. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Actief Lid
Nationaliteit:
|
Citaat:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Actief Lid
|
Ja se snazim byt mila,jak jen to jde.Ale ona si zvykne.Musi,nic jineho ji nezbyva.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Volwaardig Lid
|
holky, tak to vam nazavidim, my jsme se prestehovali asi po pul roce do vlastniho, pritel to tak videl lepsi - jeho byvala pritelkyne po par mesicich spolubydleni s jeho mamou dostavala infarkty
a nedalo se pry ani s jednou vyjit - no ja si take uzila sve, ale nastesti ted uz mi nikto nekouka pod poklicky hrncu, do skrine a po pripade neuklizi necekane pokojicek a tak..... hlavne me nekontroluje kolik ze jsem to dnes zas utratila a kolik jsem toho nakoupila a nac to vse jinak co vim od kamaradek , co byly tehotne, tak na prohlidky nechodily - pry nemeli potize, jen na ty nejnutnejsi, jak to oni nazvali, par fotecek z echa jsem take videla, protoze jsou to holandanky, tak dostali opatrovatelku az nekdy ke konci tehotenstvi a nijak zvlast pece. pracovali asi do konce 8.mesice, pokud ti to rozmer a zdravi a kondice dovoli - to by me ani tak nezarazelo, s takovyma se potkame i v cehoch, a nemaji jedinky problem - ale co me dostalo, to je presne to, co uz tady bylo nekolikrat napsane, hned , mozna jeste v tentyz den jsi doma i s mimcem, a na druhy den jim prisla nejaka bab - to jako ta odborna sestri pomahat. podle kondice maminky zustala na mesic nebo i dele. neptala jsem se vsak jestli si ji vybiraji, ale co jsem pochopila, priradila jem je nemocnice podle okrsku, to se me teda vubec nezdalo..... aby se mi nejaka baba promenadovala po baraku..... ale take jsem se ptala, a pry muzes zustat v nemocnici na vyzadani , na delsi dobu, ale to se , zda se mi ,plati. zdalo se mi to neskutecne, ale pro ne je to normalni, jo oni si tady chrochtaji od mala a nejak s tim srostli a neslo jim do hlavy, ze v nasi rozvojove krajine muzeme mit lepsi peci nez oni tady.....no nestrasit, drzim palecky, ono to vse dobre dopadne, a nakonec i protivna teta se zmeni na milou cukrovou baby, ktera si rada pochova maleho holandocecha. ![]() |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Actief Lid
|
Citaat:
Jo,ja jsem tez rikala,ze budu chtit rodit v CR,jenze ted jsem byla na 10dni v CR u nasich jen na dovolene a styskalo se nam s manzelem po sobe jako malym detem.Nevim,jestli to zvladnu?Ale jediny reseni je,ze me manzel odveze jen na ty nejnutnejsi vysetreni do CR a pak to budu muset risknout a porodit zde v NL.Ale mi uz nic neplanujeme radeji,nechame to nahode. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Volwaardig Lid
|
Holky, tak ja bych to nevidela tak cerne. Ja mam 3 deti, ktere jsem porodila tady v NL a vsechny tri doma a nemenila bych ani za nic.
Ale ja nemela zadne komplikace a mam jen e jen dobre zkusenosti. A jak to tu chodi. Tak na prvni kontrolu se jde ve 3 mesici, kde vam odeberou krev, moc, vyplni s vami teh. kartu, proberou zdravotni minulost a pod, dostanete ruzne letacky napr. na teh. kurzy. Mate narok na jedno echo, kolem 13. tydne. Ale neni problem dostat jich vice, kdyz se verloskundige neco nezda a ma echoaparaat po ruce, tak ho pouzije, tak to bylo aspon u me, kdyz si nebyla jista jak mimco lezi. Na kontrolu se chodi ze zacatku jednou za mesic a pak se doba stale zkracuje, takze pak je to po trech tydnech, pak po dvou a posledni mesic je to kazdy tyden. A s tou poporodni pomoci "kraamhulp", tak ta se vyrizuje kolem 3-4 mesice tehotenstvi. A nemate ji doma mesic, jak tu nekdo psal,max. 10 dni. Na tom se ale muzete domluvit, je vice variant.Bud k vam muze chodit na cely dny, nebo jen na par hodin denne, nebo prvni tri dny zustane cele a zbytek dni prijde jen rano. Ja jsem mela pomoc u prvnich dvou deti 8 dni a u tretiho jen 5 dni ( moje volba ), protoze ja taky nemam moc rada, kdyz mi tu doma hupka nekdo cizi, ale na ty prvni dny je to opravdu idealni mit takhle nekoho na pomoc, doporucuji, protoze ta kraamhulp se stara jak o vas a vase mimco, tak o navstevu, domacnost, vari, pere, zehli apod. Take mira tehle pomoci zalezi na vasem pojisteni a nikdo vam ji nemuze vnucovat, kdyz se rozhodnete, ze zadnou pomoc nechcete. Jinak po porodu k vam ob den chodi verloskundige, ktera zkontroluje vas a mimco a ke konci toho kraamtijd jeste prijde Dr, ktery zkontroluje mimco, aspon tady u nas ve meste chodi jeste doktor. Takze to neni tak, ze tu budete nechane na pospas a starejte se. Jak uz jsem psala, ja nemuzu rist jedine spatne slovo za porodni a poporodni peci zde v NL a jsem stastna, ze jsem mohla moje deti privest na svet tady. |
|
|
|